Rozmarín
Rozmarín lekársky patrí medzi ikonické stredomorské bylinky do kuchyne. Jeho intenzívna, živicovo-borovicová vôňa vnáša do jedál sviežosť, korenistosť a slnečný nádych. Výborne sa hodí k pečenému mäsu, rybám, zemiakom, chlebu aj do marinád. V slovenskej kuchyni si rýchlo našiel svoje miesto, najmä medzi gurmánmi, ktorí radi experimentujú s chuťami. Rozmarín nie je len korenina – je to charakter.
Najpredávanejšie

Jeho výrazná vôňa a chuť ho robia populárnym v gastronómii, kde sa najčastejšie používa na dochutenie mäsa, rýb a zemiakov.

Jeho výrazná vôňa a chuť ho robia populárnym v gastronómii, kde sa najčastejšie používa na dochutenie mäsa, rýb a zemiakov.

Jeho výrazná vôňa a chuť ho robia populárnym v gastronómii, kde sa najčastejšie používa na dochutenie mäsa, rýb a zemiakov.
Ako pestovať rozmarín doma aj v exteriéri
Rozmarín je trvalka, ktorá obľubuje suchšie, slnečné a teplejšie miesta. Pestuje sa v záhonoch, vyvýšených bylinkových špirálach aj v kvetináčoch na bylinky. V chladnejších oblastiach je vhodné pestovať ho v nádobách, ktoré možno na zimu premiestniť do interiéru. Rozmarín nemá rád premokrenie – preferuje ľahké, dobre priepustné pôdy s drenážou. Odmení sa vám hustým rastom a prenikavou vôňou.
Rozmarín v kuchyni aj ako liečivá bylinka
Čerstvé i sušené listy rozmarínu sa používajú pri varení aj pečení – dodajú jedlám osobitý charakter. Je výborný k zverine, hydine a k pečeným koreňovým zeleninám. V ľudovom liečiteľstve sa rozmarín používal na zlepšenie pamäte, podporu krvného obehu a ako prostriedok proti únave. Rozmarínový odvar alebo kúpeľ osvieži telo aj ducha.
Čo sa hodí k rozmarínu
Rozmarín patrí medzi bylinky do kuchyne, ktoré krásne ladia s tymiánom, oregánom a bazalkou. Pri jeho pestovaní odporúčame použiť kvalitný substrát na bylinky a prírodné hnojivo, ktoré podporí zdravý a silný rast.
Záver: rozmarín ako bylinka pre odvážnych
Rozmarín je bylinka, ktorá má odvahu a charakter – v jedlách aj v záhrade. Ak hľadáte bylinku, ktorá nesplynie s davom, ale naopak, pozdvihne vašu kuchyňu o úroveň vyššie, rozmarín je vaša správna voľba.