Pažítka
Pažítka je bylinka, ktorú pozná snáď každý. Svojou jemne cibuľovou chuťou výborne dopĺňa nátierky, vajíčka, zemiaky, polievky či studené misy. Je nenáročná, no veľmi užitočná – nie náhodou má v slovenských záhradkách stále čestné miesto. Hoci pôsobí skromne, pažítka má schopnosť zvýrazniť a osviežiť každé jedlo, v ktorom sa objaví. A navyše – je krásna aj na pohľad, najmä keď zakvitne fialovým súkvetím.
Najpredávanejšie

Atraktívna a všestranná bylinka, ktorá pridáva chuťové a vizuálne potešenie do kulinárskych a záhradných projektov. Svojou jemnou cibuľovou chuťou...
Ako pestovať pažítku v záhone alebo kvetináči
Pažítka je ideálna bylinka pre začínajúcich pestovateľov. Dobre sa jej darí tak v záhrade, ako aj v črepníkoch na parapete či terase. Miluje slnečné alebo polotienisté miesta a pravidelnú zálievku. Najlepšie rastie vo výživnej pôde, ktorú môžete obohatiť kvalitným substrátom na bylinky. Pravidelný zber podporuje hustý a svieži rast. Pažítku môžete pestovať celoročne – v zime aj na kuchynskom okne.
Použitie pažítky a jej účinky
Najchutnejšia je čerstvá, nasekaná priamo na tanier. Výborne sa hodí k tvarohu, syrom, na chlieb s maslom, do zemiakového šalátu či do polievky tesne pred podávaním. Okrem výbornej chuti je pažítka bohatá na vitamín C, železo a ďalšie minerály. Podporuje trávenie, posilňuje imunitu a vďaka obsahu silíc má antibakteriálne účinky.
Čo sa hodí k pažítke
V kategórii bylinky do kuchyne nájdete pažítku spolu s kôprom, ligurčekom a bazalkou. K pestovaniu odporúčame aj vhodné kvetináče a prírodné hnojivá na bylinky, vďaka ktorým bude vaša pažítka silná a chutná.
Záver: zelená klasika, ktorá nikdy nesklame
Pažítka je tou najjednoduchšou cestou, ako začať s bylinkami. Nenáročná, vždy poruke, nenápadná, no dôležitá – jej chuť vás bude sprevádzať od jari do zimy. Každý milovník poctivej domácej kuchyne by ju mal mať vždy po ruke.