Bobkový list, vavrín
Bobkový list, známy aj ako vavrín pravý, patrí medzi tie bylinky do kuchyne, ktoré si bez váhania nájdu miesto v každom domácom receptári. Jeho nezameniteľná korenistá aróma vynikne najmä v dlhšie varených jedlách – vývaroch, dusených mäsách či omáčkach. Tento aromatický lístok bol už v starovekom Ríme symbolom víťazstva a dnes je neodmysliteľnou súčasťou každej dobrej polievky.
Najpredávanejšie
Pestovanie bobkového listu vo vlastnej záhrade
Vavrín je stálozelený ker, ktorý môžeme pestovať v kvetináči na balkóne, terase alebo v zimnej záhrade. V našich podmienkach ho odporúčame v zime prenášať do interiéru, pretože je citlivejší na mráz. Miluje slnečné miesta a dobre priepustnú pôdu. Výborne sa mu darí v kvetináčoch na bylinky s kvalitným substrátom. Pravidelné zostrihávanie podporuje hustý rast a krásny tvar, čím sa stáva aj okrasným doplnkom.
Využitie bobkového listu v kuchyni aj domácnosti
Bobkový list sa suší a používa celý do varenia. Po uvoľnení arómy sa z jedla odstraňuje, no aj krátky kontakt s pokrmom stačí na obohatenie chutí. Využíva sa v receptoch na zemiaky, kapustu, strukoviny aj mäso. Okrem kuchyne ho možno použiť aj ako prírodný repelent proti moliam alebo súčasť domácich dekoračných vencov. Jeho listy si môžete nazbierať a usušiť, aby ste mali zásobu na celú zimu.
Bobkový list a doplnkové produkty
Na stránke Ducplant.sk nájdete bobkový list v rôznych veľkostiach a formách. Okrem neho ponúkame aj substrát na bylinky, hnojivo na bylinky a štýlové kvetináče na bylinky, ktoré vám uľahčia pestovanie.
Záver: klasika, ktorá nikdy nesklame
Ak si zakladáte na chuti domácej kuchyne, bobkový list by vo vašej zbierke nemal chýbať. Je to bylinka, ktorá nepotrebuje veľa pozornosti, no v jedle zohrá hlavnú úlohu. Pestovanie tejto tradičnej rastliny vám prinesie nielen úžitok, ale aj estetický zážitok.