Baza čierna Haschberg je veľkoplodá odroda pôvodom z Rakúska, vyšľachtená bola v roku 1965, dorastá do výšky 3 - 5 metrov a šírky 2 - 4 metre. Od mája do júna kvitne bohatými bielymi kvetmi, od polovice septembra až do októbra dozrievajú čierne bobule. Kvety aj plody sú vhodné na ďalšie spracovanie, napríklad na výrobu limonád a sirupov. Baza Haschberg má oproti iným odrodám až dvakrát väčšie plody. Jednotlivé trsy môžu mať hmotnosť až 1000 gramov.
Vlastnosti rastliny
Baza čierna Haschberg
Strom/krík:
Krík
Farba kvetov:
Biela
Farba listov:
Zelená
Konzumná zrelosť:
Od polovice septembra až do októbra
Doba kvetu:
Máj - jún
Výška rastliny v dospelosti:
3 - 5 m
Šírka rastliny v dospelosti:
2 až 4 m
Vzdialenosť medzi rastlinami pri výsadbe:
2 až 4 m
Rýchlosť rastu:
Rýchla
Stálozelená/opadavá:
Opadavá
Mrazuvzdornosť:
-29°C
Využitie:
Okrasná rastlina kvôli listom. Plody sú vhodné na spracovanie na šťavy, džemy či sirupy.
Typy k starostlivosti
Strihanie:
Skoro na jar
Hnojenie:
Na jar
Stanovisko:
Slnečné, polotieň
Nároky na pôdu:
Preferuje dobre priepustnú, úrodnú pôdu, no je veľmi tolerantný k rôznym pôdnym podmienkam.
Plody
Tvar plodu:
Malé, guľovité bobule.
Farba plodu:
Tmavopurpurová až čierne.
Chuť plodu:
Kyslasté, mierne horké, ale po spracovaní sladké a aromatické.
Pestovanie
Baza čierna (Sambucus nigra) je nenáročný listnatý ker. V Čechách je ker označovaný ako bez, na Morave chebz, chebzí alebo pukač. Plody sa označujú najmä ako bazy, chebzinky alebo kozičky. Baza čierna je pôvodná v Európe mimo najsevernejších oblastí, vyskytuje sa aj v Ázii. V prírode rastie voľne na miestach bohatých na živiny, predovšetkým dusík, a na vlhkých miestach. Nemá žiadne zvláštne požiadavky na pôdu ani na stanovište, je plne mrazuvzdorný. Veľmi dobre znáša rez. Plody bazy ako potravu vyhľadávajú aj niektoré druhy vtákov. Na spracovanie sa používa plod aj kvet. Má široké využitie v liečiteľstve, farmácii i potravinárstve.
My, spoločnosť Duč Plant, s.r.o., IČO 54871026, používame súbory cookies, aby sme vám umožnili pohodlné prehliadanie webovej stránky a vďaka analýze neustále zlepšovali jej funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac informácií