Baza čierna Black Tower je kompaktný vzpriamený úzko rastúci kultivar. Dorastá do výšky 1,5 - 3 m a šírky 1 - 1,5 m. Hodí sa aj na pestovanie v nádobách. Vyznačuje sa vínovými temnými takmer čiernymi listami a nápadnými kvetmi v kombinácii bielej a ružovej farby. Kvitne od mája do júna. V auguste dozrievajú čierne bobule. Kvety aj plody sú vhodné na ďalšie spracovanie, napríklad na výrobu limonád a sirupov.
Vlastnosti rastliny
Baza čierna Black Tower
Strom/krík:
Krík
Farba kvetov:
Bledoružová až krémovo biela
Farba listov:
Tmavopurpurová až čierna
Konzumná zrelosť:
August
Doba kvetu:
Máj - jún
Výška rastliny v dospelosti:
1,5 - 3 m
Šírka rastliny v dospelosti:
1 až 1,5 m
Vzdialenosť medzi rastlinami pri výsadbe:
1 až 1,5 m
Rýchlosť rastu:
Rýchla
Stálozelená/opadavá:
Opadavá
Mrazuvzdornosť:
-29°C
Využitie:
Okrasná rastlina kvôli listom. Plody sú vhodné na spracovanie na šťavy, džemy či sirupy.
Typy k starostlivosti
Strihanie:
Skoro na jar
Hnojenie:
Na jar
Stanovisko:
Slnečné, polotieň
Nároky na pôdu:
Preferuje dobre priepustnú, úrodnú pôdu, no je veľmi tolerantný k rôznym pôdnym podmienkam.
Plody
Tvar plodu:
Malé, guľovité bobule.
Farba plodu:
Tmavopurpurová až čierne.
Chuť plodu:
Kyslasté, mierne horké, ale po spracovaní sladké a aromatické.
Pestovanie
Baza čierna (Sambucus nigra) je nenáročný listnatý ker. V Čechách je ker označovaný ako bez, na Morave chebz, chebzí alebo pukač. Plody sa označujú najmä ako bazy, chebzinky alebo kozičky. Baza čierna je pôvodná v Európe mimo najsevernejších oblastí, vyskytuje sa aj v Ázii. V prírode rastie voľne, predovšetkým na miestach bohatých na živiny, predovšetkým dusík, a na vlhkých miestach. Nemá žiadne zvláštne požiadavky na pôdu ani na stanovište, je plne mrazuvzdorný. Veľmi dobre znáša rez. Plody bazy ako potravu vyhľadávajú aj niektoré druhy vtákov. Na spracovanie sa používa plod aj kvet. Má široké využitie v liečiteľstve, farmácii i potravinárstve.
My, spoločnosť Duč Plant, s.r.o., IČO 54871026, používame súbory cookies, aby sme vám umožnili pohodlné prehliadanie webovej stránky a vďaka analýze neustále zlepšovali jej funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac informácií